Skivereniging Regio Zwolle

logo van Skivereniging Regio Zwolle

Wintersport

Wintersport is een verzamelnaam voor vormen van sport die als wedstrijdsport, recreatie sport of als vakantiebezigheid op het ijs of sneeuw worden uitgeoefend. (Bron: wikipedia)

 

Op de site van Wikipedia staat uitgebreid uitgelegd welke wedstrijdsporten er zijn.

Klik hier

 

 

In de volksmond wordt onder wintersport de sneeuwsport verstaan.

 

Om te kunnen wintersporten (skiën, langlaufen of snowboarden) dienen een aantal elementen bij elkaar te komen. Je hebt beschermende kleding, materiaal, wax, sneeuw, goed weer, technieken en een goede conditie nodig. Weer is niet beïnvloedbaar. Het kan je niet ontgaan zijn, maar Skivereniging Regio Zwolle biedt jou volop mogelijkheden om je conditie op peil te krijgen.

 

Recreatiesport  wordt ook wel breedtesport genoemd. 

 

De meeste wintersporters genieten van de recreatiesport. Zij gaan skiën (alpineskiën), snowboarden, langlaufen, Nordic Walking, telemarken, toerskiën.

Als professionele sportbond begeleidt de NSkiV bijzondere talenten en topsporters in hun ontwikkeling. Voor sporters die de ambitie, het talent en het doorzettingsvermogen hebben om hogerop te komen zijn er nationale selecties. Leden van deze nationale selecties worden door de NSkiV ondersteund middels het inrichten van een topsportprogramma.

 

Het topsportprogramma van de NSkiV heeft tot doel het behalen van podiumplaatsen tijdens World Cups, wereldkampioenschappen en uiteindelijk de Olympische Spelen.

 

Het topniveau in iedere sport is alleen bereikbaar voor een klein aantal zeer grote talenten; de weg er naartoe is lang en moeilijk. De NSkiV heeft de ambitie en de capaciteit om van toptalenten ook topatleten te maken. In dit proces van jonge talentvolle atleet naar topsporter biedt de NSkiV ondersteuning aan atleten die zijn opgenomen in de nationale selectie.

 

Zoals de Skivereniging Regio Zwolle op dit moment is ingericht is er geen ruimte om mensen te begeleiden naar het niveau van topsport.

 

Voor meer info volg de link

De aangepaste ski- en snowboardsport is ondergebracht bij de NskiV. Er zijn twee takken aangepast sporten, de G-sport (voor mensen met een geestelijke beperking) met de daarbij behorende special olympics en de aangepaste sport voor hen met een lichamelijke beperking, met de paralympics.

 

Bent u geïnteresseerd in de aangepaste wedstrijdsporten. Kijk hier dan eens!

 

zoek ook eens op de term IPCAS races. 

 

 

foto van bergen met skiërs

Topsport en talentherkenning

Aangepaste Sporten

foto van Sven Cornelisse in actie

Sven Cornelisse, foto geplaatst met toestemming

foto van een beginnende zitskiër

Organisaties die recratief aangepaste wintersport aanbieden

Met de ene aandoening kun je prima sporten bij de Skivereniging Regio Zwolle. Met een andere aandoening ben je beter thuis bij een organisatie die aangepaste sport aanbiedt. Iedere organisatie heeft zo zijn eigen doelstelllingen. De een gaat met gezinnen op vakantie, die een gezinslid hebben met een lichamelijk beperking. De andere met gezinnen met een gezinslid met een geestlijke beperking. We zetten er wat voor jou op een rij.

 

 

www.stichtingsneeuwdroom.nl

Stg. Sneeuwdroom organiseert jaarlijks een wintersport vakantie voor kinderen met het syndroom van Down en hun gezin. 

 

samenindesneeuw

Voor mensen met een geestelijke beperking

 

Stichting Ski-Uniek

Organiseert reizen en skilessen voor mensen met een lichamelijke beperking; gezinsleden kunnen mee. 

 

 

SHOS (Stichting geHandicapten Op de Ski's)

Organiseert skilessen en reizen voor mensen met een lichamelijke beperking.

 

Vereniging voor Visueel gehandicapte skiërs (NVSV)

Organiseert skireizen voor visueel gehandicapte skiërs.

 

https://skov.org/winterkolder/

Voor jeugd na een kankerbehandeling. 

 

De lijst is niet compleet. 

 

Deze organisaties zijn overigens continue op zoek naar vrijwilligers en donateurs.